tandprothetische praktijk dentray
ADVIES & TIPS

Voorkom schade

Als uw prothese boven een wastafel schoonmaakt kunt u voordat u begint een laagje water in de wastafel laten staan of een handdoekje in leggen. Zo voorkomt u schade aan uw prothese als deze valt.

Tandsteen verwijderen

Tandsteen aanslag aan uw prothese is eenvoudig te verwijderen door deze een hele nacht in een bakje met puur keukenazijn te leggen. Ga niet met een mesje de aanslag wegkrabben, hierdoor beschadigd u de prothese.

Nooit zelf repareren

Repareer of plak een prothese nooit zelf. Door gebruik van te veel lijm of het niet goed terugplaatsen van de twee helften, is het voor ons niet altijd mogelijk om de prothese goed te repareren.

Laat uw prothese controleren

Wacht niet totdat uw prothese breekt of er problemen met het functioneren zijn, maar laat uw prothese eens in de 4 jaar door een deskundige controleren.

Wat als mijn prothese wel wat ouder is maar nog steeds goed zit?

De gemiddelde levensduur van een kunstgebit is 5 tot 8 jaar, al kan dit individueel verschillen. Een groot gedeelte van de prothesedrager loopt te lang met zijn/haar prothese. Slinken van de kaak gaat heel geleidelijk, hierdoor voel en ziet u de verandering niet dat uw mond ondergaat." Het voelt nog altijd vertrouwd", "kan er nog alles mee eten" en "mijn prothese zit nog zo lekker" zijn vaak gehoorde reacties.
Doordat mensen op deze manier blijven doorlopen gaan er langzaam problemen ontstaan die een prothesedrager in de eerste jaren niet eens voelt. Kaak- en oorgewrichten kunnen worden overbelast wat oorsuizingen en dichtklappen van de oren tot gevolg kan hebben en de kaak kan sneller gaan slinken door geen goede belasting van de prothese op de kaak.

Het is aan te bevelen om zodra uw kunstgebit pijn gaat doen of los gaat zitten contact op te nemen met Tandprothetisch Praktijk Dentray. Vaak is het probleem eenvoudig op te lossen door een drukplaats te ontlasten of een rebasing uit te voeren. Wilt u wat meer zekerheid, laat uw prothese om de 4 jaar door ons controleren.